пʼятницю, 3 листопада 2017 р.

Календар на жовтень

Жовтень


1 жовтня -  Ярини (Ірини)
Цей день ще називали «журавлиним літом». Якщо на Ярини відлетять журавлі, то через два тижні чекай морозів, а як затримаються, то зима раніше, ніж на Афонію (15 листопада) себе не покаже.
2 жовтня -  Трохима
У цей день хлопці й дівчата обирали одне одного. Звідси й примовлянка: «На Трохима не проходить щастя мимо, куди Трохим, то й воно за ним».
3 жовтня -  Дениса
4 жовтня - Кіндрата
Починали готуватися до зими. Про тих, хто легковажив, казали: «Пустий господар по Кіндраті не мав ще кожуха в хаті».
5 жовтня -  Фотія
Якщо листя з берези ще не опало, то сніг ляже пізно; коли ж дерева звільнились від листя, то наприкінці січня буде тривала відлига.
6 жовтня - Зачаття Івана Предтечі
Намагалися нічого не заготовляти на зиму, бо почорніє. Дівчата й жінки з цього дня бралися за рукодільництво , пряли, ткали, вишивали.
8 жовтня – Єфросинії
Цей день у народі ще називали «капусником», бо, за повір'ям, пошаткована капуста мала довго й добре зберігатися. Не треба в капусту й олії, як пошаткуєш на Фросинії.
9 жовтня - Івана Богослова
Завершували всі польові роботи. Селяни намагалися до цього дня обсіятися: «Хто не посіяв до Івана Богослова, той не вартий доброго слова». Примічали, що коли йтиме дощ - буде тепла зима, а коли сніг, зима почнеться в кінці листопада.


14 жовтня - Покрова Пресвятої Богородиці
З Покрови починали справляти вечорниці, котрі тривали до Великодня, і гуляли весілля, які тривали до пилипівських заговин (27 листопада). Це була пора наймасовіших шлюбів.
На Покрову в південних губерніях України закінчувався один («літній») термін праці найманих робітників («строкачів») і зголошувався новий («зимовий»), котрий тривав до весняного Миколи.
У Карпатах па Покрову поверталися з полонин отари.
17 жовтня - Єрофея (Святого мученика Ієрофея)
На Єрофея люди не ходили до лісу, боячись нечистої сили, яка особливо біснувалася у цей день.  
20 жовтня - Сергія Послушного
З цього дня вже чекали зими. У народі говорили: якщо Сергій сніжком укриється, то Мотря (27 листопада) справжню зиму приведе.
22 жовтня - Якова
Зима стає на ноги. Можна сподіватися і на сніжну крупу.
Після Якова осінь вже заплакала.
Після Якова тепла ніякого.
23 жовтня - Євлампія
У ясну ніч на Євлампія молодик своїми ріжками показує звідки будуть дути вітри. Якщо ріжки показують у бік сузір'я Великої Ведмедиці — зима уже близько, а якщо у протилежний бік, на південь – зима ще почекає.
28 жовтня - Юхима
31 жовтня - Луки
Крім осіннього, є і весняний Лука (5 травня). З цієї нагоди жартували: «До весняного Луки ані хліба, ані муки, а прийшов осінній Лука, з'явилися хліб і мука».
Як не придбаєш до Луки, то не буде ані хліба, ані муки.
Вже починали перевозити сіно з далеких відстаней.

До Луки не везуть сіна з луки.

Немає коментарів:

Дописати коментар